Camera Zizanio

Παράλληλα με το 12ο Φεστιβάλ διοργανώνεται και η 9η Camera Zizanio, που αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας και έκφρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η χρήση νέων τεχνολογιών θα είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της φετινής διοργάνωσης: μικτές ομάδες νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μεταδίδουν ζωντανά μέσω του ίντερνετ όλα τα τεκταινόμενα, ακόμη και τις διαγωνιζόμενες ταινίες.

H 9η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 4-12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει 392 ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων ή είναι προσωπικές δημιουργίες τους. Οι ταινίες θα προβάλλονται στο Σενεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας Ηλείας.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό τμήμα θα προβληθούν το τριήμερο Παρασκευή 4, Σαββατο 5 και Κυριακή 6 Δεκέμβρη. Οι προβολές του Ευρωπαικού τμήματος και του Διεθνούς Πανοράματος από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ως την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Οι ταινίες που θα βραβευθούν, θα προβληθούν στην Αθήνα, στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ, στο διάστημα 17-23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009.

Στα εννέα χρόνια της παρουσίας της Camera Zizanio στην Ελλάδα φαίνεται να εδραιώνει έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους:  να αναπτύξει την οπτικοακουστική δημιουργία των νέων στην Ελλάδα και να την κάνει ένα βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Φέτος οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τις 77 (από 60 πέρυσι). Στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Δεν περιλήφθησαν πολλές ταινίες που έφθασαν καθυστερημένα ή ξεπερνούσαν τη διάρκεια των 10 λεπτών που ορίζουν οι κανονισμοί.

Και κάτι ακόμα: έχουμε συμμετοχές και από δυο  νηπιαγωγεία (πέρυσι ήταν ένα). Αυτό σηματοδοτεί  ένα άλμα καθώς υπάρχουν πια εκπαιδευτικοί  που συνειδητοποιούν ότι η  οπτικοακουστική παιδεία είναι  ένα ζήτημα που πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά από τις πιο μικρές ηλικίες.

Ας τονιστεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη  κανένα πρόγραμμα κατευθυνόμενο  κεντρικά σε εθνικό επίπεδο και όλη  η δουλειά στηρίζεται σε μεμονωμένες  πρωτοβουλίες σχολείων, εκπαιδευτικών  ή παιδιών.

Πίσω από  το 20% των ελληνικών συμμετοχών βρίσκονται πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας ή εκπαιδευτικοί  που απέχτησαν γνώσεις και  εμπειρία μέσα από τη δική μας εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ανάμεσα σ’ αυτές  κι οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νέων Σκοπέλου, μια πετυχημένη πρωτοβουλία που στηρίχθηκε στην καθοριστική συμβολή της Camera Zizanio και του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Νέο ρεκόρ σημειώνουν και οι διεθνείς συμμετοχές που φτάνουν τις 390! Προέρχονται από 26 χώρες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια διεύρυνση της διεθνούς μας οικογένειας καθώς προστέθηκαν για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία κι η Ρουμανία.

Στο Διεθνές  Πανόραμα φέτος συμμετέχουν ταινίες  από 6 χώρες μέσα στις οποίες για πρώτη φορά η Ινδονησία και η Ταιβάν- Κίνα.

Η Camera Zizanio όμως δεν είναι μόνο ένα «Φεστιβάλ», είναι ένα μεγάλο εργαστήριο για την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Από το 2008 καθιέρωσε την ξεχωριστή παρουσίαση της δουλειάς κινηματογραφικών εργαστηρίων του εξωτερικού προκειμένου να ανταλλάσσονται εμπειρίες, να αναπτύσσεται η έρευνα κι ο διάλογος.

Φέτος θα γίνει  η παρουσίαση της δουλειάς των  εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων του  Dong-Ah Institute of Media and Arts (DIMA) της Νότιας Κορέας. Έχουμε την τιμή την παρουσίαση του DIMA να κάνει ο καθηγητής της σχολής, σκηνοθέτης Wangtae Lim ο οποίος παράλληλα θα είναι μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Από φέτος η Camera Zizanio προχωράει σε μια ακόμα καινοτομία: στα κινηματογραφικά εργαστήρια που λειτουργούν στη διάρκεια της διοργάνωσης σπάζοντας το γνωστό σχήμα: ενήλικες διδάσκουν παιδιά. Τώρα παιδιά θα διδάξουν συνομηλίκους τους. Οι Dombi Botond και Dombi Szabolcs,  δυο αδέρφια 15 και 11 ετών από τη Ρουμανία θα μεταφέρουν στα παιδιά του Πύργου τις γνώσεις τους πάνω στο κινούμενο σχέδιο και θα δημιουργήσουν μαζί τους ταινίες.

Η ομάδα του  Zizanio Live, η ομάδα των παιδιών που δημιουργεί ημερήσιες μικρές ταινίες ντοκιμαντέρ και ασχολείται με τη διαδικτυακή προβολή των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ φέτος υπόσχεται μια πιο έντονη παρουσία με πολλές ώρες ζωντανό πρόγραμμα επιδιώκοντας τη διαδραστική συμμετοχή ακόμα μεγαλύτερου αριθμού παιδιών από όλο τον κόσμο.

Και δυο μεγάλες  ιδιωτικές συνεισφορές:

  • Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik κι οι συνεργαζόμενοι συνθέτες αποφάσισαν να προσφέρουν στους νεαρούς δημιουργούς της Camera Zizanio ένα μεγάλο αριθμό μουσικών συνθέσεων ελεύθερες δικαιωμάτων! Οι μουσικές θα χρησιμοποιηθούν στην ηχητική επένδυση των ταινιών τους που πλέον δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στη διακίνησή τους.
  • Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Δομή χορηγεί μια υποτροφία για την παρακολούθηση σεμιναρίου συγγραφής σεναρίου (που διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος) για τον δημιουργό της καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Γ (17-20 ετών).
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s