Camera Zizanio

11ηCameraZizanio

το πρόγραμμα της Camera Zizanio ξεκινάει, Δευτέρα,

με τις ευρωπαϊκές ταινίες και το Διεθνές Πανόραμα

με μια πλήρη υποτροφία για κινηματογραφικές σπουδές συνοδεύεται

το πρώτο βραβείο της κατηγορίας Γ (17-20 ετών)

 Η Camera Zizanio άνοιξε την 11η αυλαία της το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου με τις ελληνικές ζιζανιοταινίες και η προβολές του ελληνικού τμήματος ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Οι προβολές των ξένων ταινιών που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό της πρόγραμμα καθώς και το Διεθνές Πανόραμα, ξεκινούν  Δευτέρα 5/12, στις 10.15 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείαςκαι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 9/12.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής 11ης Camera Zizanio είναι ότι, ανάμεσα στις 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι φετινές 71 ελληνικές συμμετοχές , είναι ένας αριθμός αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι.

Αν και η ποσότητα δεν παίζει ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία, στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστική. Με την ανυπαρξία κεντρικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα σχολεία και μηδενική ενίσχυση, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σε σχολικό περιβάλλον απαιτεί σθένος κι αποτελεί άθλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ταυτόχρονα είναι πηγή αισιοδοξίας. Τα νέα παιδιά δεν το βάζουν κάτω!

Εξαιρετικά μεγάλη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι η συμμετοχή ταινιών που έχουν γίνει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ μικρή αλλά συνεχώς διευρυνόμενη είναι η παρουσία ταινιών που έγιναν σε νηπιαγωγεία!

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των ταινιών, η θεματολογία ποικίλλει αλλά περιλαμβάνουν άμεσες αναφορές στη σημερινή οικονομική κρίση, τα γεγονότα της Κερατέας, τα παιδιά-μετανάστες, τους φόβους και τις προσδοκίες τους.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα της Camera Zizanio συμμετέχουν 185 ταινίες και εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία,Τσεχία, Φινλανδία.

Στο τμήμα του Διεθνούς Πανοράματος, όπου προβάλλονται οι ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο, φέτος θα πάρουμε μια γεύση από τις νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες με ταινίες από την Ασία και την Αμερική. Συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Κορέα και το Μπαγκλαντές, ενώ για πρώτη φορά η Camera Zizanio διευρύνεται και προς τις χώρες της Μεσογείου. Θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε δημιουργίες παιδιών από την Κατεχόμενη Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία. Βέβαια, αυτό το άνοιγμα συνέπεσε με τις πολιτικές και κοινωνικές εκρήξεις στην περιοχή και περιόρισε μια ευρύτερη συμμετοχή. Συνολικά στο Διεθνές Πανόραμα θα προβληθούν 14 ταινίες.

…και ακόμη

  • Για πρώτη φορά, από φέτος, ο νέος υποψήφιος δημιουργός στην κατηγορία Γ

(17-20 ετών) του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, που θα αποσπάσει το πρώτοβραβείο, θα φύγει από την Ολυμπία με μια πλήρη υποτροφία για σπουδές κινηματογράφου, προσφορά της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου.

  •  Μια νέα συνεργασία που εξασφάλισε η Camera Zizanio και το Φεστιβάλ Ολυμπίας ανοίγει ακόμα πιο πλατιούς δρόμους στους νέους δημιουργούς, φανερώνοντας το ευρύ δίκτυο διεθνών σχέσεων του θεσμού και τη δημιουργική συνεργασία του με φορείς που δουλεύουν για τους ίδιους σκοπούς: τον ποιοτικό κινηματογράφο, τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό και την δυνατότητα οπτικοακουστικής δημιουργικής έκφρασης των νέων.

Οι ταινίες που θα βραβευτούν φέτος στην 11η Camera Zizanio θα ταξιδέψουν για το Παρίσι, όπου θα πάρουν μέρος στο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου / European Independent Film Festival (ÉCU) (30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012).

  • H ομάδα των νέων του Zizanio News σχεδίασε και ανέλαβε να υλοποιήσει το «The Mythos Project», ένα σχέδιο που εμπλέκει όλους τους ξένους που θα βρεθούν στον Πύργο κατά τη διάρκεια του 14ου Φεστιβάλ και της 11ης Camera Zizanio, στη δημιουργία μια συλλογικής ταινίας που θα αντανακλά τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας μέσα από τα μάτια των ξένων.
  •  Η Camera Zizanio συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με το Συνήγορο του Πολίτη / Συνήγορο του Παιδιού, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, και συνίσταται στη βράβευση ταινίας με κοινωνικές ευαισθησίες.
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s