Το Φεστιβάλ είναι για τα παιδιά

Τί σας έδωσε την έμπνευση για να δημιουργήσετε το φεστιβάλ μας;

Η μόνη μου έμπνευση ήταν η αγάπημου για τα παιδιά, η πίστη μου ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά, η αγάπη μου προς τον κινηματογράφο και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν είχε φεστιβάλ παιδικό. Είπα ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν είχε φεστιβάλ παιδικό.Είπα ότι η Ελλάδα αξίζει να έχει ένα τέτιοο φεστιβάλ και ότ ο Πύργος και ο νομός εηλείας μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο φεστιβάλ.

Ποιές ήταν οι φιλοδοξίες σας για αυτό το φεστιβάλ όταν ξεκίνησε;

Ξεκινώντας αυτό το φεστιβάλ επειδή πιτεύω πάρα πολύ στους νέους, πίστευα ότι θα το αγαπούσαν ότι θα δραστηριοποιούνταν και ότι θα εκφράζονταν μέσα από αυτό και αυτό αποδείτηκε στην πράξη, γι’ αυ΄το το φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί από τόσες εκατοντάδες παιδιά, όχι μόνο από τον νομό Ηλείας αλλά όπως έχετε διαπιστώσει και εσείς φέτος έχουμε τόσοα σχολεία που έχουν έρθει από τόσα μέρη τα Ελλάδας εκτός από της Ευρώπης. Άρα υπήρχε μια αναγκαιότητα να δώσουμε χώρο και ευκαιρείες για δημιουργία.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το φεστιβάλ πιστεύατε ότι θα έχει τόση μεγάλη απήχηση;

Ήμουν σίγουρος γιατί πιστεύω στη δύναμη που έχουν τα παιδιά της ημερίδας μας, της Ελλάδας. Πιστεύω ότι είναι ταλαντούχα αλλά δεν έχουν ευκαιρίες, τους περιορίζουν, τους κόβουν τα φτερά και πίστευα ότι ένα φεστιβάλ μπορεί να δτους δώσει φτερά να δμιουργήσουν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να γίνουν αισιόδοξα, να αγωνίζονται, να αντιστέκονται και να ξέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα να πετύχουν τα όνειρά τους, αλλά πρέπει να μάθουν να αγωνίζονται. αυτό το φεστιβάλ λοιπόν, μαθαίνει στα παιδιά να αγωνίζονται για το αύριο.

Στη συνέχεια του φεστιβάλ πραγματοποιήσατε τις επιθυμίες σας;

Σαν καλλιτεχνικός διευθυντής νομίζω ότι φυσικα΄υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά πιστεύω ότι είμαστε πλέον ένα από τα πολύ γνωστά φεστιβάλ του κόσμου. Δηλαδή το γεγονός ότι φέτος έρχονται άνθρωποι από τον Καναδά μόνο γιανα διδάξουν αφιλοκερδώσ στα εργαστήρια, άνθρωποι από την Κολομβία, άνθρωποι από την Κορέα αλλά και από 17 Ευρωπαϊκές χώρες και όλοι τοςυ με δικά τους έξοδα, σημαίνει από μόνο του ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας αυτή την στιγμή είναι ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ του Κόσμου! Πάντα βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, όπως προσπαθούν όλοι οι συνεργάτες μου και κυρίως οι δύο άμεσοι συνεργάτες μου ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

Ποιό θέλετε εσείς αλλά και ποιό πρέπει να είναι το μέλλον του Φεστιβάλ;

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Είναι γεγονός ότι και το Φεστιβάλ αντιμετωπίζει προβλήματα αλά αυτά τα 13 χρόνια της ύπαρξής του έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που παριουσιάστηκαν. Ελπίζω λοιπόν, πως και αυτή τη δύσκολη στιγμή έχει τη δύναμη να καταφέρεινα ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να αποτελέσει μ’ αυτό τον τρόπο ελπίδα για να μη γίνει η οικονιμή κρίση και πνευμαική κρίση και ειδική κρίση, αλλά να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης, πνεύματος και ηθικής στον οποίο μπορείτε εσείς τα παιδιά να πατάτε και να ελπίζετε σ’ ένα καλύτερο αύριο. Εμείς τουλάχιστον τα στελέχη του φεστιβάλ, αυτοί που φανταστήκαμε αυτό το φεστιβάλ, θα είμαστε δίπλα σας, θα αγωνιζόμαστε για εσάς, έστω κι αν χρειαστεί να συγκρουστούμε και με υπουργεί ακια με την ίδια την κυβέρνηση. Το Φεστιβάλ έχει γίνει για εσάς. Γι’ αυτό και εμείς δεν φοβόμαστε ναβρεθούμε αντιμέτωποι με όσους δεν υποστηρίζουν αυτό το Φεστιβάλ. Θα τα δώσουμε όλα προκειμένου νβα συνεχείσει να δημιουργεί και να είναι ελπίδα για το μέλλον όχι μόνο του Πύργου αλλά και όλης της χώρας!

Ποιά είναι η γνώμη σας γι’ αυτούς που κράζουν-κατηγορούν το Φεστιβάλ;

Τους κατηγορώ για άγνοια, πως δεν έχουν μπει στον κόπο να γνωρίσουν το Φεστιβάλ. Μόνο ο άνθρωπος που δεν έχει πλησιάσει το χώρο του Φεστιβάλ μπορεί να το κατηγορήσει και σε αυτούς που το κατηγορούν έχουμε να τους πούμε μόνο ένα πράγμα: οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους!! Γιατί δεν έρχονται να δουν από κοντά τα μάτια σας, γιατί δεν έρχονται να δουν από κοντά τις ελπίδες σας, γιατί δεν έρχονται να δουν από κοντά τους προβληματισμούς σας; Σίγουρα είναι η καλύτερη απάντηση στις απορίες τους! Ας κάνουν κι αυτοί ένα μικρό βήμα!

Φέτος βλέπετε κάτι διαφορετικό σε ότι αφορά στην οργάνωση του Φεστιβάλ;

Βεβαίως φέτος λόγω της κρίσης έχουμε δουλέψει πολύ πιο σκληρά όλοι προκειμένου να περιορίσουμε τις οικονομικές δαπάνες. Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα γι’ αυτό έχουμε κουραστεί, έχουμε ξενυχτήσει. Όμως αυτή είναι η αποστολή μας, να δουλεύουμε για τα παιδιά και να μην σκεφτόμαστε τους κόπους που κάνουμε για τη δημιουργία του Φεστιβάλ!

Τί πιστεύετε πως θα μπορούσε να έχει γίνει για να ήταν καλύτερη η οργάνωση του Φεστιβάλ;

Πάντα μπορεί να γίνει καλύτερο με μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών και κυρίως με το να τολμήσουν ορισμένοι άνθρωποι που αγνοούν το Φεστιβάλ να έρθουν εδώ να δουν τί συμβαίνει, να δουν αυτά τα παιδικά μάτια~ Γιατί όσο αποστασιοποιούνται δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα οφέλη που προσφέρει αυτό το Φεστιβάλ. Κάνουν κακό με την άγνοιά τους. Είναι διαπιστωμένο πως όσοι μπήκαν  στην διαδικασία να έρθουν σε επαφή με το Φεστιβάλ, κόλλησαν, και προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό Τονίζω και πάλι πως οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές και δεν έχουν κλείσει ποτέ για κανέναν. Μας τρομάζει η άγνοια, μας τρομάζει η προκατάληψη, μας τρομάζει η βαρβαρότητα και ο καθημερινός φασισμός, γιατί ο φασισμός και το αυγό του φιδιού εκκπλάπτοναι μέσα από την άγνοια και τον λαϊκισμό. εμείς εδώ αγωνιζόμαστε και συγκρουόμαστε για το καλύτερο μέλλον του Φεστιβάλ. Και θα αγωνιζόμαστε για πάντα. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του καθενός και είναι πάντοντε ευπρόσδεκτη.

Ποιό έιναι το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά και την τοπική κοινωνία;

To μήνυμά μας στη νέα γενιά βγαίνει μέσα από τις ταινίες μας. Εδώ οι ταινίες που προβάλλονται είναι κάτι το διαφορετικό από το αμερικάνικο μοντέλο, που θέλει τα παιδιά μόνο να χαμογελούν. Οι δικές μας ταινίες εκφράζουν τις αγωνίες των παιδιών όλου του κόσμου. Ένα θέμα λοιπόν βασικό είναι το περιεχόμενο των ίδιων των ταινιών, το δεύτερο είναι οι ταινίες που παράγουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από την Camera Zizanio και το τρίτο είναι η συμμετοχή των παιδιών στις διαδικασίες του Φεστιβάλ.

Εβίτα Παναγοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s