Συνέντευξη με τον Μανούσο Μανουσάκη

… κριτή στις ταινίες μεγάλου μήκους του φεστιβάλ
Ζ:Καλημέρα
-Μ.Μ.: Καλησπέρα.
-Ζ: Λοιπόν, έρχεστε πρώτη στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, σωστα;
-Μ.Μ.: Πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, πρώτη φορά στον Πύργο, πρώτη φορά γενικά στην περιοχή, πλην βέβαια της Αρχαίας Ολυμπίας στην οποία έχω ξαναβρεθεί. Και όλα είναι πάρα πολύ καλά, η φιλοξενία, το φαγητό, οι χώροι. Αυτά.
-Ζ: Έχετε ξανασυμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές;
-Μ.Μ.: Ναι, φυσικά, στο φεστιβάλ της Δράμας, της Θεσσαλνίκης και σε άλλα.
-Ζ: Οι ταινίες που έχετε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής ήταν αντάξιες των προσδοκιών σας;
-Μ.Μ.: Α, εγώ δεν προσδοκώ κάτι, είμαι πολύ καλός θεατής (γέλια). Πάω να δω αυτό που υπάρχει, δεν προσδοκώ κάτι απλά το βλέπω. Μπορώ να πω ότι οι ταινίες είναι αρκετά καλές, πιο πάνω από μέτριες οι περισότερες και αρκετά καλές κάποιες. Φυσικά υπάρχουν ταινές που δεν είναι αρκετά καλές αλλά εντάξει αυτά συμβαίνουν σε κάθε φεστιβάλ. Όμως και το επίπεδο των θεατών είναι πολύ υψηλό και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και σε συνδυασμό ταινίας-θεατών είναι ένα εξαιρετικό σύνολο.
-Ζ: Φέτος το Φεστιβάλ ήταν στον αέρα. Τι γνώμη έχετε για αυτό που συμβαίνει, δηλαδή το γεγονός ότι δεν στηρίζονται τέτοια Φεστιβάλ;
-Μ.Μ.: Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Αν σκεφτεί κανείς ότι η κρίση είναι πλέον γεγονός και γνωρίζουν όλη σε τι κατάσταση βρισκόμαστε αφού η κρίση η οικονιμκή έχει επέλθει μετά από συνδιασμό κρίσεων, πολιτισμικής και πνευματικής. Γι’αυτό ο πολιτισμός είναι είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να υποστηρίζουμε, άλλωστε η κρίση πάει και έρχεται ενώ ο πολιτισμός είναι αυτό που νθα μείνει σε εμάς, στα παιδιά, στους νέους, θα υπάρχει στην επόμενη κοινωνία, μια κοινωνία που πρέπει, να δημιουργήσουμε και η οποία θα προκύψει όχι από μια ανθρωποφαγική κοινωνία. Γιατί αν τα πράγματα συνιστούν ο καθένας θα νοιάζεται για το φαΐ του, θα υπάρχει μόνο κατανάλωση. Οπότε αυτή είναι η καίρια στιγμή να επενδύσουμε στον πολιτισμό για να αποκτήσουμε ξανά τις αξίες μας που χάθηκαν και να ποκτήσει ξανά η κοινωνική συνοχή που πρέπει να επιτευχθεί. Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να μας σώσει και δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά είδος απόλυτης ανάγκης. Είναι θεμέλιο, αλλιώς πως οι άνθρωποι θα διαπραγματεύονται τις σχέσεις τους.
-Ζ: Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε όλα τα πόστα του Φεστιβάλ  δραστηροποιούνται νέοι και παιδιά. Πώς σας φαίνεται αυτο;
-Μ.Μ.:  Αυτό είναι σοβαρό και σημαντικό και δείχνει ότι αυτό είναι το δικό σας  Φεστιβάλ,ότι το αγαπάτε και δείχνει ότι το έχετε αγκαλιάσει και ότι το έχετε διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό.
-Ζ: Νομίζω δεν έχουμε κάτι άλλο να σας ρωτήσουμε, εσείς θα θέλατε να μας πείτε κάτι τελευταίο;
-Μ.Μ.: Εγώ περνάω πολύ καλά και όλα είναι τέλεια.  Αυτό. Και γενικά ετοιμάζω κάτι που ελπίζω ότι θα δείτε σύντομα.

Νίκος Μπαλάσκας
Βασίλης Πλαστουργός

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s