Δελτίο Τύπου Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

Πύργος, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αργά χτες το απόγευμα πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέπεμψε τελικά το θέμα της χρηματοδότησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφού η φετινή διοργάνωση θα έχει ολοκληρωθεί.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο υποβάλαμε στην Περιφέρεια το πρόγραμμα δράσης του 2012 μαζί με τον απολογισμό του προηγούμενου Φεστιβάλ (2011). Το καλοκαίρι το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Καφύρα επί του αναλυτικού απολογισμού του 14ου Φεστιβάλ με κάθε λεπτομέρεια. Στο περιθώριο εκείνης της συνεδρίασης τα στελέχη του Φεστιβάλ συνομίλησαν με περιφερειακούς συμβούλους και με τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο και ενημέρωσαν για την προετοιμασία του 15ου Φεστιβάλ, ζητώντας του παράλληλα μια συνάντηση για μια λεπτομερέστερη ενημέρωση.
Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ζητήσαμε από την Περιφέρεια να αποφασίσει για την συμμετοχή της στην διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι αυτό είναι τυπικό θέμα, ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία. Την ίδια διαβεβαίωση λάβαμε και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με την διαφορά όμως ότι το ποσό της συμμετοχής της ΠΔΕ θα μειωθεί από τις 120.000 ευρώ στις 70.000 ευρώ, εξαιτίας και του δικού της μειωμένου προϋπολογισμού.
Τις παραμονές του Φεστιβάλ και ενώ έχουμε ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής και ότι αυτό δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα σε σχέση με το τυπικό μέρος της έγκρισης της σχετικής απόφασης. Αποδεχθήκαμε και πάλι την διαβεβαίωση αυτή και προχωρήσαμε όπως έπρεπε σε όλες τις εργασίες για την οργάνωση του 15ου Φεστιβάλ. Πλην όμως, όπως προαναφέραμε, ούτε χτες ελήφθη απόφαση…
Πιστεύουμε ότι η παρελκυστική αυτή τακτική της ΠΔΕ δεν αποτελεί παρά μια μεθόδευση, η οποία τελικά έχει στόχο να μην χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ. Διότι, τελικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ύψος του ποσού της χρηματοδότησης, είναι πρωτίστως η συνολική στάση της Περιφέρειας, και κυρίως του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα διεθνές φεστιβάλ, καταξιωμένο όχι μόνο στη συνείδηση χιλιάδων παιδιών και νέων, αλλά και στους πιο έγκυρους κινηματογραφικούς κύκλους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ως μια επαρχιώτικη εκδήλωση. Αν πράγματι, δυσκολευόταν να διαθέσει το αιτούμενο κονδύλι θα έπρεπε, λειτουργώντας ως η Αρχή του Φεστιβάλ –ας μην ξεχνάμε ότι πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Καφύρας– να προσπαθήσει ώστε να εξευρεθεί και το υπόλοιπο ποσό από άλλους πόρους (χορηγοί, ιδιώτες, υπουργεία κτλ.) και όχι να διαφεύγει των ευθυνών του.
Σήμερα το Φεστιβάλ βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της διοργάνωσής του και σε πλήρη ανάπτυξη. Από το θέατρο Απόλλων μέχρι το Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο στο Μεσολόγγι και το Δημοτικό Θέατρο Αιγίου, από το Συνεδριακό Κέντρο, το Δημαρχείο και το ΤΕΙ μέχρι τη Δεξαμενή, τα σχολεία του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, το Φεστιβάλ έχει περισσότερες από σαράντα προβολές και δραστηριότητες ταυτόχρονα από τις 9 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο και θα συνεχιστεί ανελλιπώς μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνουν οι απονομές των βραβείων και η παρουσίαση της δουλειάς των εργαστηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων της εβδομάδας, όπου η εκτιμώμενη συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται στους 20.000 θεατές.
Για εμάς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε την διοργάνωση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και να διώξουμε τους εκατοντάδες καλεσμένους μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό θα σήμαινε μια τεράστια προσβολή της πόλης και της χώρας, προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να συμμετάσχουν σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους του κόσμου. Εμείς επίσης, δεν πρόκειται να κρυφτούμε απέναντι σε όσους το Φεστιβάλ έχει αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις. Αναλαμβάνουμε πλήρως αυτή την ευθύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είναι περιττό να πούμε ότι όλα αυτά αποτελούν δημόσια έκφραση οργής και αγανάκτησης απέναντι στη μεθόδευση της ΠΔΕ να θέσει ταφόπλακα στα 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Φεστιβάλ. Ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός είναι μια δυναμική μορφή αντίστασης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους κρίση, οικονομική, ηθική, πνευματική, όπως είναι αυτή που βιώνει η χώρα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινηματογράφο, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτισμό, γιατί έχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά, στηρίζει και τελικά θα γίνει ασπίδα προστασίας αυτού του θεσμού.

Για πληροφορίες: στη Γραμματεία του φεστιβάλ ή στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο (6973431805).

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s