«Πολιτιστικό γεγονός υψηλής ποιότητας το φεστιβάλ Ολυμπίας»

Συνέντευξη της προέδρου της Ένωσης Ευρωπαικών Ταινιών για Παιδιά Σελίν Ραβενέλ

Είναι πολύ νέα, πολύ χαρούμενη, πολύ ευπροσήγορη για να πιστέψει κάποιος ότι είναι πλέον πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταινιών για Παιδιά, της προς χάριν συντομίας επονομαζόμενης Ε.C.F.A (European Children’s Film Association). Η Σελίν Ραβενέλ, πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, γεννήθηκε το 1979 στο Meudon της Γαλλίας. Αφού σπούδασε Κινηματογράφο, Τέχνη και Επικοινωνία, εργάστηκε στον τομέα των ειδικών εφέ σε μία εταιρεία οπτικοακουστικών μέσων στο Παρίσι. Εδώ και επτά χρόνια διοργανώνει το «Festival des très courts» στην Reims ενώ από το 2005, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ciné-Jeune Film Festival του Saint-Quentin, το πρώτο φεστιβάλ για νέους στη Γαλλία (δημιουργήθηκε το 1983 στο Laon). Από το 2011, είναι πρόεδρος ενός καλλιτεχνικού και πολιτιστικού συλλόγου στη Reims.

Επιπροσθέτως και παράλληλα με την έντονη δραστηριοποίησή της στον χώρο του κινηματογράφου για παιδιά και νέους είναι και χορεύτρια!

Τη συναντήσαμε σε ένα από τα διαλείμματα των προβολών στον Απόλλωνα.

Παρά τα ελάχιστα λεπτά που είχε να πάρει μια ανάσα από το φορτωμένο πρόγραμμα της ημέρας δε δίστασε λεπτό να μας μιλήσει για το μικρό-μεγάλο φεστιβάλ που γίνεται στην πόλη μας αλλά και γενικότερα για την οπτικοακουστική δημιουργία που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Κυρία Ραβενέλ, προεδρεύετε της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 16ου Διεθνους Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Η δουλειά σας είναι να δείτε και να αποτιμήσετε 48 ταινίες(11 μεγάλου μήκους, 19 μικρού μήκους μυθοπλασίας και 18 μικρού μήκους) μέσα σε διάστημα μόλις 6 ημερών ενώ παράλληλα «τρέχουν» η 13η CameraZizanio-Ευρωπαική Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, το τμήμα Kids & Docs, ειδικές προβολές σε δεκάδες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από το φεστιβάλ;

Είμαι κατενθουσιασμένη που βρίσκομαι σε αυτό το φεστιβάλ. Είναι η πρώτη μου φορά. Είχα ακούσει τα καλύτερα από πολλά μέλη της  E.C.F.A και μόλις μου ζήτησε ο Δημήτρης Σπύρου να συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή δέχτηκα αμέσως. Και δεν έχασα. Γνώρισα μια ολόκληρη ομάδα που δουλεύει με αυταπάρνηση για τη ομαλή διεξαγωγή και την καθιέρωσή του και βλέπω πολύ προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες. Επιπροσθέτως, ήρθα σε επαφή με μια άλλη κουλτούρα, με μια άλλη γαστρονομία. Αυτό που με εντυπωσιάζει όμως περισσότερο στο Φεστιβάλ αλλά και τους κατοίκους του Πύργου είναι το αίσθημα φιλοξενίας που τους διακατέχει και κάνει όλους εμάς που ερχόμαστε ως καλεσμένοι να αισθανόμαστε υπέροχα. Αυτό καθαυτό το φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένα πολιτιστικό-εκπαιδευτικό γεγονός υψηλής ποιότητας. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα εξαιρετικά πλούσιο φάσμα ταινιών που όλες έχουν κάτι να πουν. Το φεστιβάλ τιμούν με την παρουσία τους επαγγελματίες του χώρου απ’όλον τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα και αυτή η μέθεξη και συνύπαρξη νομίζω ότι είναι το πιο δυνατό του χαρτί.

Λόγω της ενασχόλησής σας με τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους αλλά και της ιδιότητάς σας ως προέδρου της E.C.F.A. έχετε επισκεφθεί πολυάριθμα αντίστοιχα φεστιβάλ. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ Ολυμπίας;

Είναι αλήθεια ότι έχω επισκεφθεί πολλά φεστιβάλ. Τα περισσότερα από αυτά είναι μέλη της E.C.F.A.. Με χαροποιεί το γεγονός ότι καθένα έχει την ιδιαιτερότητά του. Αυτό που εντυπωσιάζει στο φεστιβάλ Ολυμπίας είναι η μεγάλη συλλογή του σε ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων καθώς και τεκμηρίωσης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φέρνεις σε επαφή το κοινό με «παραγνωρισμένα» κινηματογραφικά είδη και ειδικά όταν αυτό γίνεται σε ένα «φεστιβαλικό» πλαίσιο το οποίο τις τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τις ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, έχουμε και τους μικρούς θεατές. Σε αυτό το φεστιβάλ τα παιδιά δεν είναι απλά θεατές αλλά συμμετέχουν ενεργά σε ό,τι συμβαίνει. Έχουν δική τους κριτική επιτροπή, βγάζουν εφημερίδα και δελτίο ειδήσεων, συμμετέχουν σε εργαστήρια σκηνοθεσίας και κινουμένων σχεδίων, προετοιμάζουν τα μουσικά και χορευτικά μέρη στις τελετές έναρξης και λήξης. Αυτή η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατανόηση της κινηματογραφικής γλώσσας και γιατί όχι της εφαρμογής της.

Αναφερθήκατε στα εργαστήρια. Στο πλαίσιο της 16ης διοργάνωσης λειτουργούν εννιά 15μελή εργαστήρια(σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων) ενώ μόνο στο Μythos Project, το πολυεθνικό κινηματογραφικό εργαστήρι του φεστιβάλ, συμμετέχουν πάνω από 60!

Κατά την άποψή μου, τα κινηματογραφικά εργαστήρια πρέπει να είναι από τα πιο βασικά στοιχεία ενός φεστιβάλ για παιδιά και νέους. Τους παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να κατανοήσουν την έννοια της εικόνας τόσο στην καθημερινότητά τους(τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητό) όσο και μες στην κινηματογραφική αίθουσα όπου προχωρούν πολύ πιο εύκολα στην ανάλυση μιας ταινίας. Η ομορφιά του κινηματογράφου και η έμφυτη περιέργεια των παιδιών δημιουργούν μέσα από την πρακτική ένα συνδυασμό κινήτρων, παιχνιδιού και εκπαίδευσης την ίδια στιγμή. Τα παιδιά από καταναλωτές γίνονται ενεργοί πολιτιστικοί παράγοντες, δημιουργούν πολιτισμό, γίνονται οι θεατές του αύριο που θα πηγαίνουν οι ίδιοι τους γονείς τους στο σινεμά.

Σε ό,τι αφορά την Ε.C.F.A. ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και οι προσωπικοί σας στόχοι ως η νέα πρόεδρος του Οργανισμού;

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να επαναστατήσω!

Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω τις δράσεις και τις αξίες της Ε.C.F.A. δηλαδή την προώθηση του ποιοτικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου για παιδιά, τη διεξαγωγή σεμιναρίων, την ενημέρωση των νέων μελών και τις νέες παραγωγές μέσω των εντύπων αλλά και των βραβείων που έχει θεσμοθετήσει ο οργανισμός. Στην E.C.F.A πλέον υπάρχει μια άλλη ενέργεια χάρη στη μεγάλη αύξηση των μελών της, της εξέλιξης στον κινηματογράφο, στην κοινωνία και γενικότερα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η E.C.F.A θέτει σε κίνηση ένα ολόκληρο δίκτυο συνεργασιών μεταξύ των μελών της και αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί μια διαδικασία συλλογικής, δημιουργικής, καινοτόμου και διαδραστικής δημιουργίας. Οι προτάσεις από τα μέλη μας είναι πολλές. Η δική μου δουλειά είναι να κρατώ σταθερή την πορεία προς τον κοινό στόχο διατηρώντας παράλληλα τον δυναμισμό, τον ενθουσιασμό, το συνεργατικό πνεύμα και το διάλογο. Η δύναμη αυτή του ευρωπαϊκού δικτύου είναι η ανταλλαγή και η σύνθεση εμπειριών και απόψεων που καταλήγουν σε μια κοινή πορεία και δράση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Δημήτρης Σπύρου που έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της E.C.F.A. έχει τονίσει τον κεντρικό ρόλο που έχει το ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο στη συγκρότηση διμερών και διευρωπαϊκών σχέσεων μεταξύ των μελών της με στόχο την ουσιαστική συνεργασία τους στον τομέα της προώθησης του οπτικοακουστικού έργου για παιδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία του CineJeune, του φεστιβάλ που διευθύνετε στη Reims, με το φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η E.C.F.A. διευκολύνει την επαφή επαγγελματιών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για τον κινηματογράφο για νέους. Οι συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα διαφορετικά κανάλια αυτού του πλαισίου είναι πολυάριθμες.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο σημαντικών φεστιβάλ που φέτος συνεργάζονται στη βάση της ανταλλαγής ιδεών και του ανοίγματος σε νέες κινηματογραφικές προσεγγίσεις. Το φεστιβάλ Ολυμπίας προωθεί το νέο του πρόγραμμα «Young European Creation On Tour#1» που προτείνει μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους κινουμένου σχεδίου από νέους ευρωπαίους δημιουργούς, αποφοίτους των σημαντικότερων σχολών κινούμενου σχεδίου. Από την πλευρά του το Ciné-Jeune, και μέσω του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα προβάλει στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, ελληνικές παραγωγές για παιδιά και νέους προκειμένου να φέρει σε επαφή με το γαλλικό κοινό την ελληνική κινηματογραφία του είδους. Επίσης, ένα από τα μέλη της διεθνούς νεανικής επιτροπής θα είναι ένας/μία έφηβος/η από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κινηματογραφική παιδεία εντός του σχολικού πλαισίου. Ποια είναι η κατάσταση στη Γαλλία;

Στη Γαλλία, το σινεμά είναι εντεταγμένο ήδη στο σχολικό πρόγραμμα, παρόλο που είναι προαιρετικό. Προτείνονται κρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα στους διδάσκοντες, δηλαδή ένα σύστημα με εικόνα στην τάξη, για τις διάφορες βαθμίδες (από 6 ως 18 ετών). Πρόκειται για τριμηνιαίες προβολές, εκπαίδευση για τους διδάσκοντες, παιδαγωγικά εργαλεία. Πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί ανοίγουν ακριβώς για να εφαρμόσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις με εικόνα, με στόχο να δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία στα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, έτσι ώστε να αναπτύξουν μία κριτική και αναλυτική ματιά για τις εικόνες που τα περιβάλλουν καθημερινά, ανακαλύπτοντας διαφορετικά κινηματογραφικά έργα, μέσω της συζήτησης αλλά και της πρακτικής. Είναι επίσης μία ευκαιρία να ανοιχτούν προς άλλους ανθρώπους, άλλους πολιτισμούς, να ταξιδέψουν, να ανακαλύψουν τον κόσμο και τη ζωή. Οι εκπαιδευτικές δράσεις με εικόνα ερευνούν επίσης τον ρόλο του ενεργού θεατή και προετοιμάζουν τους θεατές του μέλλοντος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του καλλιτεχνικού διευθυντή και των συνεργατών του, δεν αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Επιπροσθέτως, η χρηματοδότησή του έχει συρρικνωθεί, ειδικά τα τελευταία τριάμιση χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Είναι ν’ απορεί κανείς πώς ένα τέτοιο Φεστιβάλ όπως αυτό της Ολυμπίας να μη στηρίζεται από το Κράτος. Το κράτος μόνο του δεν μπορεί  να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες ενέργειες για την οπτικοακουστική παιδεία όπως μπορούν και το πράττουν τα φεστιβάλ τα οποία κατέχουν και τη τεχνογνωσία και τον τρόπο λειτουργίας. Μπορεί ο πολιτισμός και η παιδεία να μην είναι στις προτεραιότητες στον καιρό της κρίσης, παρόλο μέσα απ’ αυτά μπορεί και δημιουργείται ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, διαμορφώνονται πολίτες που ελπίζουν στο μέλλον και στην έξοδο από την κρίση. Αυτό που προτείνω στο Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι να συνεχίσει το έργο του συνεργαζόμενο με όλους τους φορείς είτε πολιτικούς, είτε πολιτισμικούς αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτό το Φεστιβάλ ζει και δονείται χάρη στο μεγάλο δίκτυο των συνεργατών του και στην ενέργεια των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, ο απλός κόσμος, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Αυτό το δίκτυο μπορεί ν’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο και φυσικά και σε νέους ευρωπαϊκούς ορίζοντες και εν προκειμένω, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ήδη στο βήμα αυτό, μιας Ευρώπης έξυπνης, δημιουργικής σε βάθος χρόνου. Εύχομαι στο Φεστιβάλ να παραμείνει δυνατό ώστε να ξεκινήσει από τώρα την προετοιμασία του για το επόμενο.

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Δήμητρα Ακριώτου η οποία είναι  μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και παρουσιάστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και παραχωρήθηκε  στην «Πρωινή».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s