«Κατ΄οίκον διδασκαλία επιλέγουν περισσότεροι από όσους φανταζόμαστε»

RalitzaDimitrova

Συνέντευξη από τη σκηνοθέτη Ralitza Dimitrova

H Ralitza Dimitrova, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και πολλών ταινιών (πάνω από 100) που έχουν βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μας μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ για την ταινία της «Κατ’ οίκον μαθητής». Το ντοκιμαντέρ μιλά για το φαινόμενο της κατ’ οίκον διδασκαλίας που συναντάμε στη Βουλγαρία. Χαμογελαστή και ευδιάθετη μας κέρδισε από τη πρώτη στιγμή!

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να διαλέξετε το συγκεκριμένο θέμα για το ντοκιμαντέρ σας;

Είναι αρκετά μεγάλη ιστορία. Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ με άλλο θέμα για μία αρκετά παράξενη οικογένεια. Ξεκινήσαμε τα γυρίσματα, αλλά μετά από λίγες μέρες όλα διακόπηκαν με τη θέληση του πατέρα της οικογένειας. Ήταν διαφορετικοί από τους άλλους και επέλεξαν να μη το δείξουν στο ευρύτερο κοινό. Στη συνέχεια είχα κάποια χρήματα και χορηγίες, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια ιδέα για ένα καινούριο ντοκιμαντέρ. Τελικά, βρήκα κάποιες οικογένειες που έκαναν μάθημα στο σπίτι στα παιδιά τους, αλλά καμιά από αυτές δεν ήθελε να γίνει ταινία, η ίσως να αναδειχτεί η ιδιαιτερότητά της. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω ανθρώπους σαν και αυτούς σε ολόκληρη τη χώρα. Κάναμε συνεντεύξεις σε κάθε σπιθαμή της Βουλγαρίας. Τελικά κάναμε μια εντελώς διαφορετική ταινία με άλλη ιστορία, με άλλη οικογένεια, η οποία και βραβεύτηκε και από τη Βουλγαρική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία της.

Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στη χώρα σας;

Δε γνωρίζω ακριβώς, εφόσον κανένας δε το λέει. Δεν είναι απαγορευμένο, αλλά ούτε και επιτρέπεται. Απλά οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν. Είναι αρκετές οι οικογένειες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας για τα παιδιά τους, μάλιστα κάποιος μου είπε ότι είμαστε περισσότεροι από όσους φαντάζεσαι. Δε ξέρω ακριβώς τον αριθμό!

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ταινία;

Μμμ, δε ξέρω, πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω .Είναι ντοκιμαντέρ και μέσα από αυτά γνωρίζεις άλλους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους και σιγά σιγά γίνονται μέρος και της δικής σου καθημερινότητας, οπότε δένεσαι με την ιστορία και τους ανθρώπους. Είναι διαφορετικές και καθεμία είναι εμπειρία ζωής.

Τέλος, ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Είμαι εδώ για δύο μέρες και δυστυχώς δε μπορώ να παραμείνω γιατί στη χώρα μου πραγματοποιείται το Bulgarian Documentary Festival, όπου θα προβληθούν οι δύο τελευταίες μου ταινίες. Αυτή τη στιγμή έχω κάποιες δουλειές στην άκρη, μα δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πραγματοποιηθεί καμία από αυτές.

Ευχαριστούμε πολύ!

Γεωργία Δημοπούλου – B’ Λυκείου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s