«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τους ανθρώπους που φεύγουν από τη χώρα τους»

hastrup

Συνέντευξη με τον Jannik Hastrup 


Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ταινία σας

Δημιούργησα την ταινία με συνεντεύξεις από παιδιά, γιατί ήθελα να δείξω ότι ακόμα και τα παιδιά ζουν σε άσχημες συνθήκες. Μεγαλώνουν σε κατασκηνώσεις και προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιζήσουν. Άλλοι για μισό χρόνο, άλλοι για έναν ή για δύο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση για εφτά χρόνια ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Η ταινία σας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;
Ναι, την δημιούργησα με συνεντεύξεις από παιδιά ηλικιών 8, 9 και 10 ετών που ζούσαν στην κατασκήνωση. Μου μίλησαν σχετικά με την αληθινή ζωή και τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για αυτήν.
Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης σας;
Απλά ήθελα να προβάλω την δικαιοσύνη. Εννοώ πως, όταν βλέπω στην τηλεόραση  ανθρώπους που τους κακομεταχειρίζονται, σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνω κάτι για αυτό. Δηλαδή, να ξοδέψω κάποια χρήματα για να φτιάξω μια ταινία σχετικά με αυτό.

Πόσο καιρό σας πήρε να φτιάξετε την ταινία και ήταν τα έξοδα μεγάλα;

Μου πήρε τρεις μήνες να φτιάξω την ταινία, ίσως περισσότερο από ό,τι πίστευα. Τα μόνα έξοδα ήταν οι συνεντεύξεις από τα παιδιά που μας πήραν ένα χρόνο περίπου.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους θεατές;
Θέλω να δείξω ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τους ανθρώπους που φεύγουν από τη χώρα τους. Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να δουν την ταινία και να σκεφτούν για αυτό το θέμα. Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται από την Συρία και το Αφγανιστάν δεν το κάνουν για πλάκα, αλλά για μια καλύτερη ζωή, μα παρόλα αυτά εμείς τους συμπεριφερόμαστε άσχημα.

Ποια θα ήταν τα συναισθήματά σας αν η ταινία σας κέρδιζε το διαγωνισμό;
Φυσικά και θα χαιρόμουν. Όμως το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να προβληματιστούν και να επηρεαστούν από την ταινία μου. Από μικρός πίστευα ότι το πιο σημαντικό δεν είναι να κερδίσεις, αλλά να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους μέσω αυτών των εκδηλώσεων.

Έχετε συμμετάσχει ξανά στο Φεστιβάλ μας;
Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω. Η πρώτη φορά που συμμετείχα στο Φεστιβάλ ήταν πριν από δέκα χρόνια με μια ταινία animation.

Η δημιουργία ταινιών είναι ένα χόμπι ή η δουλειά σας;
Αυτή είναι η δουλειά μου και δεν μπορώ να σταματήσω να την κάνω. Είμαι «κολλημένος» με αυτή. Αρχικά ξεκίνησε ως χόμπι, όμως εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησα να φτιάχνω ταινίες στα δεκαεννιά μου και τώρα είμαι εβδομήντα τρία. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνω ταινίες πενήντα τέσσερα χρόνια, μια ολόκληρη ζωή δηλαδή. Επέλεξα να κάνω αυτό το επάγγελμα και το λατρεύω.

Έχετε φτιάξει το τρέιλερ του Φεστιβάλ, σωστά;
Ναι, έφτιαξα το τρέιλερ επειδή μου ζητήθηκε. Αμέσως είπα «εντάξει, θα το κάνω δωρεάν». Όταν έφτιαχνα το τρέιλερ, στην Ηλεία είχαν ξεσπάσει καταστροφικές πυρκαγιές και αυτό ήταν ο λόγος που τα παιδιά στο τρέιλερ πετούν σπόρους και φυτεύουν καινούρια λουλούδια.

Έχετε συμμετάσχει σε άλλα Φεστιβάλ;

Έχω συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Ινδία, Ιαπωνία). Οι ταινίες «Simson &  Sally» καθώς και η ταινία «War Of Birds», η οποία κέρδισε βραβείο στις Κάννες, είναι από τις πιο γνωστές μου. Επιπλέον η ταινία «Τhe boy who wanted to be a bear» απέσπασε αμέτρητα βραβεία.

 

Ευγενία Μανιάτη, Νίκος Οικονομόπουλος – Γ’ Γυμνασίου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s