Σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη

anthropoia

Λέγοντας «ανθρωπισμός» εννοούμε ότι επίκεντρο κάθε δραστηριότητας επιβάλλεται να είναι ο άνθρωπος και κάθε χρησιμοποίηςή του ως μέσου για την επίτευξη στόχων ανθρωπιστικά απορρίπτεται. Είναι το σύστημα ιδεών που πρεσβεύει τον σεβασμό, την πίστη και την αγάπη στην ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι το ιδεώδες σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος είναι υπέρτατη αξία και γι’ αυτό οφείλουμε να του δείχνουμε το σεβασμό που του πρέπει.

Κορυφαίες ανθρωπιστικές αξίες είναι η προστασία, η αγάπη, η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, η ισότητα, η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη. Ο πολιτισμός του 2015 παρατηρείται να φτωχαίνει μέρα με τη μέρα από τις παραπάνω αξίες και να αναπτύσσει την αναξιοκρατία, την αποξένωση, το μίσος, την αδιαφορία προς το κοινό καλό ρημάζοντας έτσι την σύγχρονη κοινωνία.

Πολλές χώρες υποφέρουν από την αναξιοκρατία, την οικονομική κρίση, με την οποία εκατομμύρια σπίτια στερούνται των απαραιτήτων αναγκών για την επιβίωσή τους, ενώ δυσάρεστη εντύπωση προκαλούν τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω τις τραγικές καταστάσεις που βιώνει αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις χώρες που απειλούνται και τελικά καταστρέφονται από του λεγόμενους τζιχαντιστές με πρόφαση θρησκευτικούς λόγους.

Οι τζιχαντιστές θεωρούν ως εχθρούς τους τους Χριστιανούς, τους Εβραίους, τους Παγανιστές, τους Άθεους, τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και άλλες διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες. Για αρκετό καιρό η Γάζα και η Συρία έχουν ανοίξει πολεμικά μέτωπα προασπίζοντας τη θρησκεία και την προστασία των οικογενειών τους. Χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν ως πρόσφυγες, χωρίς ρούχα και φαγητό, μόνο με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Πριν λίγες μέρες τα Μ.Μ.Ε. μας ενημέρωσαν για την έκρηξη βόμβας σε ρωσικό αεροπλάνο. Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου τα φώτα στο Παρίσι σβήνουν. Πολλοί είναι οι νεκροί και αρκετοί αυτοί που βρίσκονται κοντά στο θάνατο. Ο αριθμός, όμως, δεν έχει σημασία. Ο γαλλικός στρατός κινητοποιήθηκε, τα σύνορα έκλεισαν και η χώρα κήρυξε  έκτακτη ανάγκη. Οι τζιχαντιστές λένε πως χτύπησαν το Παρίσι και απειλούν Λονδίνο και Ρώμη. «Μετά το Παρίσι θα έρθει η σειρά της Ρώμης, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον», λέγεται πως αναφέρει το μήνυμά τους και συμπληρώνουν: «Να θυμάστε, να θυμάστε την 13η Νοεμβρίου. Δε θα ξεχάσετε ποτέ αυτή την ημέρα όπως την 11η Σεπτεμβρίου». Είναι, λοιπόν, αυτός ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος;

Σε έναν κόσμο με πλούσιο πνευματικό πολισμό, που έχει αναπτύξει τις τέχνες, τα γράμματα και την επιστήμη κάπου χάθηκε η ανθρωπιά. Σε έναν τέτοιο κόσμο είναι, απλώς, ντροπή να κάνουμε λόγο για πόλεμο. Οι υπόλοιποι κοιτάμε. Συνεχίζουμε τη ζωή μας. Μαθαίνουμε και αρχίζουμε να λυπούμαστε. Πληροφορούμαστε και ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα για μια – δυο μέρες. Μετά ο καθένας συνεχίζει τη ζωή του. Για εμάς πέρασε. Για εκείνους, όμως, όχι. Ίσως, ο επόμενος στόχος να είναι ένας από εμάς. Αναφέροντας πλήθος χωρών, φυσικά. Κι αυτό θα αφήσει αδιάφορους κάποιους άλλους. Πού είναι η ο ανθρωπισμός τώρα; ΑνθρωΠΟΙΑ;

 

Μαρία Μπαλάσκα, Γ’ Λυκείου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s