Μία στις Τρείς

via-woman

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Μια μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στο ποσοστό 35% και αντιστοιχεί ανά τον κόσμο που γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας, σωματικής ή σεξουαλικής. Μέσα σε αυτό το ποσοστό, δεν έχει συμπεριλάβει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Αφγανιστάν, στις οποίες τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας καταπατούνται καθημερινά.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου θεωρείται μια «πολιτισμένη» χώρα, το 25% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και μετά, έχουν εμπειρία βίας, ενώ στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το ποσοστό των ανήλικων κακοποιημένων κοριτσιών. Ο ορισμός της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ, κρίθηκε αναγκαίος λόγω της έκτασης του φαινομένου.

 via-woman1

«Η βία κατά των γυναικών δεν αποδεικνύει την «αδυναμία» τους, αλλά την αδυναμία του «ισχυρού» να συμβιώσει ανθρώπινα, σε ένα κόσμο που επιζήτα την ισότητα και σέβεται τη διαφορετικότητα», σημειώνει η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Στο πλαίσιο των δράσεων της ημέρας αυτής περιλαμβάνεται διανομή ενημερωτικού εντύπου, φωταγώγηση του κτιρίου με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ), εμφάνιση των τηλεπαρουσιαστών με πορτοκαλί κορδελάκι και πολλά ακόμα.

Λέμε όχι στην βία κατά των γυναικών. Μην ξεχνάμε ότι η βία δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα. Η βία γεννά βία!

Βάσω Λιακοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s