Συνέντευξη από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ

loules.jpgΤην πόλη μας επισκέφθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κινηματογράφου ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές. Λίγο πριν ξεκινήσει το ενδιαφέρον σεμινάριο του με θέμα «το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση – και όχι μόνο!» είχαμε την ευκαιρία να του πάρουμε συνέντευξη.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφο?

Είναι μεγάλη ιστορία για το πώς αποφάσισα. Πάντα μου άρεσε ο κινηματογράφος άλλα δεν μου άρεσε να φτιάχνω ταινίες, μόνο να βλέπω. Και στην αρχή σπούδαζα στο Πολυτεχνείο μηχανικός. Όταν σπούδαζα στο Πολυτεχνείο μου ήρθε η διάθεση να δοκιμάσω να παρακολουθήσω τον κινηματογράφο. Ίσως επειδή σαν μηχανικός ένιωθα πολύ διαφορετικά  από αυτό που έκανα και από αυτό που ήθελα να κάνω ,τότε βρισκόμουν σε πίεση και τότε αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό

Την σχολή του Πολυτεχνείου την σταματήσατε ?

Όχι την τελείωσα αλλά παράλληλα ξεκίνησα και σχολή κινηματογράφου.

Ακολουθήσατε το επάγγελμα του μηχανικού ?

Αρχικά ναι αλλά σταδιακά  το σταμάτησα.

Ασχολείστε ήδη ή θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο χώρο του θεάματος?

Όχι ασχολούμαι κυρίως με τον κινηματογράφο και ειδικά με τα ντοκιμαντέρ. Έχω κάνει όμως ταινίες και με ηθοποιούς , μυθοπλασίες δηλαδή αλλά ασχολούμαι όπως είπα και πριν κυρίως με τα ντοκιμαντέρ.

Τι θέματα προσεγγίζετε στις ταινίες σας?

Τα θέματα που μου αρέσει να ασχολούμαι και στις ταινίες αλλά και σε αυτά που γράφω (κείμενα) όλα έχουν σχέση με την παιδική ηλικία και με τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα , με την ενηλικίωση δηλαδή. Δεν ξέρω αν έχουν ψυχολογικό χαρακτήρα , το περιεχόμενο πάντως είναι ψυχολογικό.

Πώς παρακινείτε τους νέους ενδιαφερόμενους για τη σκηνοθεσία να εμβαθύνουν σε αυτό το χώρο?

Να το δουν σαν παιχνίδι γιατί αν το πάμε ανάποδα και μιλήσει κανείς για τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτή η δουλεία και αυτή η ζωή μάλλον θα αποθαρρυνθούν οπότε μόνο αν το δουν σαν παιχνίδι μπορούν να δουν τη θετική πλευρά και να συνεχίσουν. Στον κινηματογράφο υπάρχουν και καλά αλλά και κακά πράγματα , τα κακά πράγματα ας τα αφήσουμε γιατί μπορεί να προσβάλουν ανθρώπους. Στον κινηματογράφο ένα πολύ καλό είναι ότι με πολύ λίγα πράγματα μπορείς να φτιάξεις έναν ολόκληρο κόσμο . Αυτό όμως είναι οι ταινίες ,δηλαδή από το τίποτα να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα ολόκληρο σύμπαν , όπου άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά, κάνουν πράγματα δηλαδή οι ηθοποιοί . Όλα αυτά είναι ένας κόσμος καινούριος που γίνεται από το τίποτα , από το κεφάλι σου δηλαδή φτιάχνεις μία ιδέα και ένα σενάριο και αυτό το δουλεύεις και γίνεται ένας άλλος κόσμος , ίσως κόσμος καινούριος.

 

   Συνέντευξη στους:  Παναγιώτα Λουρίδα

Ζωή Τραγουστή

Παναγιώτης Μαρίτσας

Μαρινέλα Πανουτσοπούλου  

Παναγιώτης  Βασιλικόπουλος

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s